• Geen weekendtoeslag
  • Ervaren instructeurs
  • 7 dagen per week vliegen
  • Leuk als cadeau

Communiceren via de radio… Hoe is dat?

Een vraag die ik vaak krijg, als ik mensen meeneem naar een vliegveld: waar is de verkeerstoren?

Vaak kijken ze wat bezorgd als ik ze vertel dat die verkeerstoren er niét is, terwijl in de achtergrond tientallen kleine sportvliegtuigen letterlijk door elkaar heen vliegen.

Toch gaat dat allemaal goed. Het sleutelwoord? Communicatie! Kleine vliegvelden zonder actieve verkeersleiding worden ook wel ‘groene velden’ genoemd. Daarvan zijn er in Nederland nogal een aantal. Teuge en Hilversum zijn zomaar wat voorbeelden. Op deze luchthavens is altijd een havenmeester aanwezig, die verkeer begeleidt en monitort via de radio. Maar deze heeft geen gezag over wat er in de lucht gebeurd, en mag dus ook geen opdrachten geven.

De piloten moeten dus zelf, en onafhankelijk besluiten nemen. En daarbij goed naar buiten kijken om ander verkeer tijdig te ontdekken. De hulp van oplettende passagiers is dan altijd meer dan welkom!

Over de radio geven piloten regelmatig updates over hun locatie en intenties, zodat andere piloten weten waar ze zich bevinden. Samen zorgen we er zo voor dat iedereen overzicht houdt. En het gebabbel onderling over de radio is vaak nog gezellig ook!